Op de afdeling bij planvoorbereider Erwin Schut

Erwin Schut is sinds augustus 2018 werkzaam bij Van Wijk vastgoedonderhoud. En vanaf 2021 planvoorbereider. Daarvoor heeft hij 14,5 jaar gewerkt bij een woningcorporatie. Hij weet dus wat de klant wil, verwacht en denkt. Als planvoorbereider behoud je het overzicht van meerdere projecten vóórdat deze  in de uitvoering gaan. Je stuurt bedrijven aan, zorgt dat alle rapportages binnen zijn en maakt conclusies op om vervolgens een plan te schrijven. Jij of de calculator maakt een calculatie voor het project en zet dit door naar de klant. Gaat de klant akkoord? Dan draag je de opdracht over aan de uitvoering.

Globale planning voor aankomende jaren

“Als planvoorbereider maak ik jaarplannen. Het is belangrijk dat we in januari echt kunnen starten met de projecten en niet achter de feiten aanlopen. Op dit moment ben ik bezig met de plannen voor 2024 en 2025. Ook ben ik al gestart met de planning voor 2026. Bij de projecten wordt gekeken naar hoe zij ervoor staan. Dit betekent dat een project dat op de lijst staat voor 2026, er misschien wel slechter voorstaat dan gedacht. Dan wordt deze naar voren gehaald. Maar het kan ook zijn dat het project naar achter geschoven wordt, doordat het nog in (redelijk) goede staat is”.

 

Ik houd het overzicht

“Ik krijg een lijst met projecten. Dit is de conceptversie. Met deze lijst maak ik voor mezelf een overzicht. Hierin houd ik bij hoe het ervoor staat. Ik zorg dat bedrijven naar de projecten toegaan om te schouwen. Zij maken dan een rapport en sturen dit naar mij op. Met deze rapporten gaan de opdrachtgever en ik naar het project. Wij beslissen dan wanneer dit project plaatsvindt en wat er eventueel nog meer gedaan moet worden. Als het nodig is laat ik nog extra onderzoeken uitvoeren. De opdrachtgever levert dan nog specifieke informatie aan. Zoals bijvoorbeeld een bouwkundige tekening, bepaalde rapporten, asbest- en brandveiligheidsrapportage, klachten van bewoners, etc. Als ik alle informatie binnen heb, lees ik de rapportages door en maak een plan per project. Hiervan bereken ik de kosten en stel de begroting op. Dit is eigenlijk het werk van de calculator, maar ik doe het voor een aantal projecten. Ik weet ook precies wat ik heb afgesproken met de klant. Ik behoud het overzicht aan de hand van een matrix. Alles wat je voor een project moet organiseren, staat in de lijst. Per project vink ik af. Zo kan ik gerust 60+ projecten tegelijk aan”.

Flora en fauna

“Voor elk project wordt een flora en fauna QuickScan gedaan. Dat is nodig om te weten welke beestjes er leven en welke maatregelen wij eventueel moeten nemen. Een ecoloog kan worden ingehuurd van april tot en met oktober. Daarna is het lastig, want dan ben je te laat. Dit zorgt voor vertraging in het gehele proces. Van tevoren moet ik capaciteit vastleggen bij de ecoloog, zodat de QuickScan en onderzoeken op tijd uitgevoerd kunnen worden”.

 

Naast mijn werkzaamheden..

“..houd ik mij bezig met ons calculatieprogramma. Ik werk al een tijd met ons nieuwe programma en na de kerst moeten mijn collega’s ook over. Ik probeer een gespreid bedje voor ze te verzorgen. Ik ben er al ruim een jaar mee aan de gang. Eerst was dit twee uur per week en nu vier uur. Naarmate het dichterbij komt gaat er steeds meer tijd inzitten. Buiten het werk om vind ik het leuk om te klussen en te volleyballen”.

 

Het allerleukste aan mijn werk als planvoorbereider

“..is het bedenken van wat er moet gebeuren en dat je het vertrouwen krijgt om dit tot een goed plan te maken. En dat het in de uitvoering er ook mooi uitkomt. Met project Flits bijvoorbeeld, daar ben ik al sinds december 2021 mee bezig.  Dan is het mooi om te zien dat het gaat zoals je gedacht had. Ook geeft het voldoening als je al je punten uit je agenda, op de juiste momenten kunt doen. Wat ik minder vind is als iemand mij iets vraagt en zegt: het moet morgen af. Dat is niet leuk. Maar als je ruim de tijd krijgt, dan is het leuk.

 

Werken bij Van Wijk

“Wat ik fijn vind is de vrijheid die je hier krijgt om je werkzaamheden in te plannen en te bepalen. De beloning die je ervoor krijgt is natuurlijk ook belangrijk. Daarnaast zit je ook redelijk dicht op de uitvoering. Je zit niet vanuit een ivoren toren allemaal instructies te geven. Je spreekt alle mensen, ook van de bouwplaats. Het liefst sta ik ook op de steigers om mee te helpen. Je hebt gewoon veel contact met de mannen buiten. We zijn steeds bezig met het beter maken en kijken naar hoe we het de volgende keer nog beter kunnen doen”.

 

Ook zin in een mooie toekomst bij Van Wijk vastgoedonderhoud als planvoorbereider? Bekijk hier de vacature.